Referat: Historisk rundvisning Basel – 28.7.2018

Lørdag eftermiddag den 28. juli 2018 mødtes 30 medlemmer og gæster ved Kunstmuseum. Jürg Eichenberger gav os et gammelt bykort og fortalte os om de mange forskellige nationaliteter, religioner og sprog i Basel. Ja, Basel er en international by. Menneskerne her har boet sammen i fred og Basel er aldrig blevet ødelagt af krig. Det store uheld skete i 1356, hvor Basel blev ramt af det store jordskælv, der fik det meste af byen til at brænde ned (åbne ildsteder).

Vi begyndte den kronologisk historiske rundvisning på Wettsteinbrücke, med udsigt over Rheinknie og Gross- und Kleinbasel. Jürg fortalte os om kelterne, som først grundede Basel. I modsætning til andre stammer, som orienterede sig efter stjernehimlen (Orion) orienterede keltere sig efter topografiske punkter til bosættelsen.

På vej til Münsterkirche ved Rittergasse så vi den gamle bymur rejst af kelterne.

Münsterkirche har to korsgange men har aldrig været et kloster. På Pfalz byggede biskop Heito den første kirke, man kan se omridsene heraf i brostenene på jorden. Jürg viste os på siden af kirken den imponerede Galluspforte, som skulle være den flotteste indgang nord for alperne, og fortalte os om de mange detaljer, man opdager, når man kigger nærmere efter.

Vi gik over Münsterplatz hen til Haus zur Mücke ved Schlüsselgasse, hvor paven, Felix V., blev valgt i 1439. Nede ved Marktplatz hørte vi om Rådhuset og håndværkernes kvarterer. I gamle dage boede de rige på Nadelberg (= oprindelig Adelberg), mens håndværkere og handlende boede og havde deres virksomheder i f.eks. Imbergässlein (Imber=ingefær), Pfeffergässlein (krydderier) eller Schneidergasse.

Rundvisningen afsluttede vi i gården mellem Schneidergasse og Pfeffergässlein med smørrebrød fra DanskDeli (som nu serverer deres smørrebrød i Boutique Danoise), snacks fra Tiger butikken samt øl & vand.