Referat: Birsigführung – 15.9.2018

Birsigführung

Vi mødtes lørdag d 15/9 kl 16, ved indgangen til zoo og gruppen på 15 gik så langs med Birsig, hvor vores guide fortalte om floden, broerne og bymuren. Vi kom frem til en metaldør, hvor vi gik ned af trappen og fik udleveret sikkerheds kasketter, da der visse steder er en del lave rørføringer. Derefter kunne vi følge Birsig under jorden. Tunnelen har ved flere lejligheder været helt oversvømmet. Men idag var der en rolig strøm af rent vand nede i en rende. Der løber ikke kloakvand i tunnelen. Vores guide fortalte hele tiden hvad der var over os – og man kunne tydeligt høre trammerne, der passerede over vores hoveder – over det 60 cm tykke ‘loft’ Ca midtvejs stoppede vi ved et område med siddepladser og et lærred. Her så vi gamle billeder fra hvordan gaderne i Basel så ud da Birsig løb frit og hvordan man håndterede skrald og toilet affald direkte i floden. Der har ikke lugtet af roser dengang. Længere fremme i tunnelen så vi en lille side tunnel lige under rådhuset på Marktplatz – der kunne byens rådmænd flygte fra rådhuset under anden verdens krig, hvis der kom invasion af tyskere. Derefter videre under byen mod udgangen lige ved siden af Drei Könige hotellet. Der tog vi afsked med vores guide, efter en spændende gåtur. Ca halvdelen af selskabet spiste derefter en dejlig middag på Ufer 7, med skøn udsigt til Rhinen.