Referat: Rundvisning Blaues & Weisses Haus – 30.03.2019

18 spændte og muntre medlemmer og gæster mødtes lørdag eftermiddag den 30. marts ved Rheinsprung.Fru Götz førte os gennem familien Sarasins to tidligere residenser – fra kælderene til servicekamrene under taget og gennem de fornemme Musik- og Literatenzimmer samt Oktagon-salen og fortalte os om livet i husene dengang.

Det blå og det hvide hus, også kaldet Wendelstörfer- og Reichensteinerhof, blev bygget mellem 1763 og 1775 af arkitekten Samuel Werenfels som bolig-, repræsentations- og handelsbygning for silkebåndsfabrikanterne Lukas og Jakob Sarasin. Det hvide hus tilhørte Lukas (1730-1802) og det blå hus hans yngre bror Jakob (1742-1802). De velhavende silkebåndskøbmænd kom fra en gammel velrenommeret Basel-familie og havde mange fremstående gæster fra det åndelige liv og kultur, men også zarer, konger og kejsere – deriblandt Napoleon (deraf ’Napoleon-stenen’ i brolægningen ved Rheinsprung).Efterkommere af familien grundede Bank Sarasin & Cie. i Basel.

Bygningerne på Rheinsprung kom i kommunen Basels besiddelse i 1942 og 1968 og udgør i dag sædet for Departement Wirtschaft, Soziales und Umwelt.

Det blå og det hvide hus er blandt de største og mest betydningsfulde eksempler på barok arkitektur i Basel.

Efter denne interessante rundvisning fik vi kaffe og kage i cafe Isaaks idylliske baghave. Tak for en rigtig hyggelig eftermiddag.

Billedgalleri fra dagen

Referat af Cecilie Moser