Referat: Foredrag af Mike Stoll om Basel og Rhinen – 13.05.2019

Den 13. maj samledes 12 medlemmer i ”Gasthof zum goldenden Sternen”, St. Alban til foredrag og spisning; den kendte historiker Mike Stoll stod for arrangementet og Cecilie Moser havde skaffet adgang for interesserede fra den danske Club.

Bred og veloplagt lagde Mike Stoll ud med at fortælle om Basels forhold til Rhinen, som pudsigt nok er beskrevet af en tysker Johann Peter Hebel fra Hausen i Wiesental – dog født i St. Johann Vorstadt 1760 – med Basels ”Stadthymne”: ”z Basel am myn Rhy”.

Videre belyste Mike Rhinens forløb fra udspring i Graubünden gennem Bodensøen østpå som Hochrhein gennem Basel til Kembs, derefter som Mittelrhein til Köln og sluttelig som Niederrhein gennem Holland til Atlanten.

Rhinen er 1225 km lang – kun overgået af Donau – men er den mest befærdede flod i Europa, ca. 40% af schweizisk import transporteres på Rhinen.

I Rhinen svømmer også fisk – ikke så mange som tidligere, men i det 19. århundrede – før industrien begyndte at forurene – talte man over 60 forskellige arter og laksen var dominerende. I Klein Hünningen – et lille samfund nord for Basel (idag en del af Basel) holdt fiskerne til og leverede friske fisk til Basel (Fischmarkt).

I år 1224 blev den første bro (i dag Mittlere Brücke) anlagt over Rhinen (Rheinfelden 1155 talte dog ikke med), og grundlagde en stærk transithandel fra Sydeuropa til landene nord for floden, som skaffede Basel toldindtægter og velstand.

I slutningen af det 19.århundrede satte industrien sit præg på Basel: Papir, silkebånd og farver – var alt sammen med til at velstanden i byen steg.

Mike øste op med en masse interessante detaljer og sluttede med lidt mytologi om Rhinen, som gemmer på mange sagn og myter. F.eks. Heinrich Heines digt Loreley 1824 og de mange nymfer fra værket Nibelungen, som kunne være til fare for skibsfarten.

Aftenen sluttede ved 22-tiden i god stemning, hvor vi glade og mætte tog afsked med hinanden.

Carl Goldschmidt

______________________________________________________________________________________