Referat: Film- & Litteraturaften – 17.10.2019

Den 17. oktober bød klubben på film- & litteraturaften i Konsulatets dejlige kantine-rum. Vi hørte først om den 1. bog i Mich Vraas trilogi, ‘Haabet’, navnet på et dansk slaveskib, der fra sent i 1700-tallet indtil omkring 1840’erne fragtede afrikanske slaver over Atlanten. Denne udmærkede bog, samt de efterfølgende 2 (‘Peters kærlighed’ om Peter von Scholten og ‘Faith’) beskriver gennem forskellige synsvinkler Danmarks involvering i slavehandelen og plantagedriften på de dansk-vestindiske øer, St. Thomas og St. Croix, indtil disse blev overdraget til USA i 1917.

Hvad mange måske ikke er klar over, er at et af Københavns rigeste kvarterer med imposante palæer, Frederiksstaden, dvs. kvarteret omkring Amalienborg, Marmorkirken og Bredgade er opbygget med penge, som rige danskere igennem et par århundrede tjente på handel med slaver og plantagedrift (sukker & rom).

Efterfølgende så vi den danske dokumentarfilm, ‘En fremmed flytter ind’, hvori de medvirkende på nær en (skurken, en professionel skuespiller) er de faktiske personer, som for få år siden blev svindlet på det groveste af en patologisk bedrager. Bedrageriet gav dengang genlyd i både dansk TV og presse. Modigt at ikke mindst kvinden, der blev bedraget, havde kræfter til at medvirke i filmen – måske har det hjulpet hende et stykke på vejen til at komme over sine sår.

Vivian Stahel