Referat: Foredrag “Grundtvig og jeg”

Foredrag af Kresten Drejergaard

Vi var en lille flok der kom sammen i Jukibu for at høre Kresten Drejergaard fortælle om Grundtvig og den betydning som Gundtvig har haft for ham. Det er nok ikke kun for Kresten at Grundtvig har haft en stor betydning, også for os alle uden at vi måske ved det.

Når vi tænker på alt det Grundtvig fik bygget op omkring skolerne, især Højskolen som var/er hans værk, Rødding Højskole i Sønderjylland som den første og efter den kom der mange mange flere som idag til dels er blevet lukket, men så er der kommet nye til med andre temaer, som film, kunst, div. livsformer osv. Selvom vores tid har forandret sig er der idag 70 højskoler i Danmark.

Og alle de dejlige sange og salmer som vi synger, når vi går i kirke eller ej, bla. som vi sikkert alle synger til nytår når vi er i Danmark. Vær velkommen herrens år (ihvertfald i fjernsynet) og mange andre sange som feks, når vi er til bryllup. Det er så yndigt at følges ad.

Og andre som “jeg gik mig ud en sommerdag”, “Morgenstund har guld i mund”, “Påskeblomst hvad vil du her”, “Nu falmer skoven trindt om land”, “Det kimer nu til julefest “og “Dejlig er den himmel blå”.

Alle disse sange, salmer og ca. 1500 mere er skrevet af Grundtvig, jeg tror ikke der er et land i Verden eller i Europa som har så stor en sangskat som i Danmark og så megen fællessang. Den første Højskole Sangbog udkom i 1894. Vi har nu den 18. udgave af den blå som den kaldes idag i folkemund med 572 sange-salmer hvoraf 88 alene er af Grundtvig.

Kresten du fortalte at du havde været ude i Harboøre kirke, som er meget præget af Indre Mission og hvad var der på sangtavlen, alle salmerne var af Grundtvig, her må jeg jo næsten sige klart, for det er de gode gamle kendte. Jeg var også på højskole ikke en Grundtvigs men KFUK-KFUM, men højskolens ideen var den samme. Det at være på højskole var for mig en stor udfordning og en berigelse og det store fællesskab, du får her venner for livet, du deler næsten alt med hinanden, store diskussioner, foredrag, udflugter osv. En rigtig dejlig tid. Alt sammen Grundtvig arv, ja man må sige det er en stor kulturarv Grundtvig har givet os.

Kresten vi takker dig nu for din interessante, dejlige og uhøjtidelig måde at fortælle på og vi ønsker dig for dit og Inger Meretes nye virken i Danmark alt godt. For vi tænker ikke, at du med den energi du har, sætter dig tilbage i gyngestolen og kikker ud af vinduet.

Vi takker dig for tiden her i Schweiz.

Else Weber Larsen