Referat: Udflugt til Le Locle – 7.5.2016

Lørdag den 7. maj 2016 drog 14 glade medlemmer og gæster til Le Locle, Neuchâtel, for at høre om hvad H.C. Andersen lavede mange år tidligere i den del af Schweiz.

På det lokale bibliotek blev vi godt modtaget med kaffe, te og croissanter fra bageren af Lise Kaiser (som bor i Le Locle og som havde organiseret vores tur) og bibliotekaren Fabio Bestazzoni. Fabio havde arrangeret velkomsttasker med et flot hæfte med H.C. Andersens skitser og rejsebeskrivelser over Le Locle, sådan fik vi en god souvenir med hjem :).

Efter et meget interessant foredrag om H.C. Andersens liv og levned i og omkring Le Locle, var det tid til at se huset han boede i. 1833 boede han nemlig hos en urmagerfamilie, som lærte ham at tale fransk. Derefter gik vi længere ned af gaden for at spise lækre pandekager (salte og søde) i den lokale crêperie.

For nogen sluttede turen her, mens andre drog til museet med de underjordiske møller Col-des-Roches. I det 16. århundrede begyndte indbyggere i dalen fra Le Locle at bruge energien af et underjordisk vandfald i den naturlige grotte, fordi vandløbet i floder og åer var meget langsomt. Sådan opstod møllene i Col-des-Roches.

Det kan være svært at forestille sig de betingelser, hvorunder den underjordiske fabrik blev bygget for 400 år siden. Og alligevel findes der vanddrevne møller og et savværk i naturlige og kunstige tunneler og huler, som er tilgængelige for offentligheden. Det er Europas eneste fabrik i en underjordisk hule og den blev restaureret takket være frivilligt arbejde.

Det var et interessant besøg i museet, som fortæller om møllernes funktion og betydning og som illustrerer brugen af vandkraft. I huler og tunneler kunne vi selv besøge de gendannede mølle- og savværkmekanismer. Også H.C. Andersen besøgte de underjordiske møller og han var meget imponeret.

Tusind tak til Lise Kaiser og Jytte Nielsen for et rigtig god ophold i Le Locle og tak til Inge-Lise Wormser for den gode idé!

Elisabeth og Cecilie